Marmura este formata din calcar sau dolomita care a suportat caldura si presiune ridicata metamorfozandu-se intr-o structura cristalina ( marmura reprezinta forma cristalina a carbonatului de calciu CaCO3)
Marmura a fost valorificata de mii de ani pentru paleta ei bogata de culori frumoase si este ideala oriunde incasa, in special pentru pardoseli, placari verticale, diverse obiecte decorative. 
Marmura acopera o gama de culori calde in general de la alb/bej la maro, rosu si verde. Deseori prezinta venaturi de alte nuante care provin de la alte materiale care au intrat in procesul de metamorfoza.

 

Granitul este o roca magmatica masiva , cu granulatie grosolana (cristalecu dimensiunea de catva milimetri), formata la adancimi mari (facand deci parte dintre plutonite), continand in principal cuart, feldspat sau minerale de culoare inchisa ca mica.
Granitele se formeaza din magma acida bogata in silicati care vine din adancime (fenomen favorizat de miscarile tectonice) si care in apropierea suprafetei pamantului (adancime de sub 2km) se solidifica prin racire lenta in crapaturile scoartei avand uneori un diametru de cateva sute de kilometri, granitele cu o granulatie mai mare se numesc pegmatite.
Granitul este roca cea mai raspandita din scoarta terestrasi este al doilea material ca duritate dupa diamant.
 

Travertin

 

Travertin este o rocă sedimentară poroasă de calcar (alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit), care are o culoare gălbuie până la brună. Este o varietate de tuf. Roca ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonați, ioni de carbonat de calciu și bioxid de carbon.

 

Travertinul se prezintă în două varietăți structurale:

 

1. Travertine compacte.

Acestea sunt dense și stratificate în bancuri groase (20-40 m) sau în lamine subțiri, milimetrice; sunt albe, alb-gălbui, brune, care alternează în întreaga crustă. Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase și deschise la culoare, iar iarna benzile subțiri și închise la culoare. Aceste travertine se mai cunosc și sub denumirile de onixul peșterilor sau marmură onix.

 

2. Travertine spongioase poroase (denumite și "tufuri calcaroase").

     Acestea sunt albe, ușoare și s-au format prin depunerea biochimică provocată de activitatea organismelor acvatice (în special a algelor albastre), care au reținut prin fotosinteză CO2 și au provocat precipitarea carbonaților.

În general, travertinul este poros. Dacă se închid porii cu praf de ciment, prin șlefuire și lustruire travertinul capătă o suprafață la fel de fină ca și marmura.

  

Calcarul

 

Calcarul sau carbonatul de calciu este o rocă sedimentară, dominant organogenă, de culoare albă, cenușie sau galbenă. Roca este compusă în special din mineralele calcit și aragonit ambele având formula chimică (CaCO3). Calcarele se formează în general din sedimente biogene, dar mai pot avea o geneză de formare prin reacții chimice sau procese clastice. Calcarele au o importanță economică deosebită, fiind folosite ca materie primă în industria de construcții, sunt rezervoare naturale de depozitare a petrolului, gazelor naturale, sau este roca în care au loc procesele carstice, cu formarea peșterilor acestea fiind locuri de atracție turistică

 
 
 

Ardezia se formeaza pe funduri secate de mare, prin metamorfism(structura pietrei se modifica la caldura si presiune) din sist si argila. Intarirea sistului si a argilei prin metamorfism se numeste foliere.Este o piatra cu granulatie fina si neporoasa, nu absoarbe apa, nu se pateaza si nu necesita lacuire. In general se utilizeaza pentru pardoseli, fatade si acoperisuri, piatra fiind nealunecoasa